Råd

Vanlig spørsmål om å ha problemer med å sovne

Jeg har alltid vært en «lett sovende», men følte meg fortsatt ganske uthvilt om morgenen. Det siste året har jeg derimot merket en betydelig økning i tiden det tar meg å sovne, og jeg må stå opp og tisse 1-3 ganger om natten. Hva vil du anbefale meg?

Generelt vil jeg anbefale deg å avstå fra å spise noe etter 19 og prøve å unngå å drikke væske også etter denne tiden. Hvis du som mange andre sitter og ser på TV sent på kvelden og/eller bruker en datamaskin eller annen bakgrunnsbelyst skjerm i opptil en time før du legger deg, påvirker det i stor grad evnen til å sovne, og kanskje forsterke problemene med å sovne

Idrett er sannsynligvis den beste søvnfremmende aktiviteten du kan finne på. Melatonin er et stoff som kroppen selv produserer for å fremme søvn. Det kan foreskrives av legen og noen pasienter har svært gode resultater med det. Og enda bedre med sammen med rådene ovenfor. 

Phenergan er et gammeldags antihistamin (mot allergiske symptomer), og brukes i dag først og fremst mot reisesyke, men på grunn av den beroligende bivirkningen er det også mange som prøver å sovne med det.